...

Tuinpoorten en tuinhekken: Aluminium, hout of staal?

nieuws

Houten poort met poortscharnieren

U staat voor de aankoop van een tuinpoort of tuinhek?

Maar in welk materiaal? Gaat u voor hout? Of toch liever voor een metalen poort? En kiest u dan voor staal of een aluminium poort?

En hoe zit het met roest, afwerking, esthetiek en duurzaamheid? Een hoop vragen waarop wij u graag een antwoord geven.

Dankzij ons advies openen wij… jawel, de poort naar zorgeloos tuinvertier!

ROESTVORMING-BIJ-STALEN-POORT-200x200-1-Tuinpoorten en tuinhekken: Aluminium, hout of staal?
Roest bij stalen tuinpoort

Vermijd roest en rot aan uw tuinpoort!

Een houten tuinpoort of tuinhek rot, samen met haar palen, weg in de grond en zakt mettertijd in wegens speling op haar pen- en gatverbinding.

Een stalen tuinpoort roest mettertijd. De gegalvaniseerde laag, die wordt aangebracht voor de laklaag, wordt tijdens het opschuren namelijk ook vaak weggeschuurd.
De holle poortkaders aan de binnenkant zijn evenmin volledig gegalvaniseerd. Bovendien worden tuinpoorten met vlakke platen nooit gegalvaniseerd, om te voorkomen dat de plaatvullingen kromtrekken. Daarom worden ze gemetaliseerd, wat op korte of middellange termijn roestvorming geeft. De vroegere klassieke spijlenpoorten, uitgevoerd in volle massieve stalen staven en latten, zijn wel ‘sterk als staal’.

Aangezien een aluminium tuinpoort (schuifpoort of draaipoort) niet roest of rot, overtreft zij qua levensduur de houten en stalen poorten in ruime mate.

De perfecte afwerking van uw tuinpoort!

Qua poortafwerking zet een houten tuinpoort of schuifpoort absoluut de toon t.o.v. metalen tuinpoorten. Hout wordt namelijk geschaafd, geschuurd en gemolureerd tot ze haar perfecte vorm en afwerkingsgraad bereikt. Alle klassieke tuinpoorten met planchettevulling kunnen worden gemaakt in hout, in tegenstelling tot moderne vlakke en strakke tuinpoorten.

Een tuinhek of tuinpoort in staal daarentegen last men in elkaar met rechthoekige stalen profielen, haaks of langs, op elkaar. Alle onafgewerkte lasnaden blijven na het lakken van het poortgeheel duidelijk zichtbaar. Ook op de kokerprofielen ligt dikwijls een ‘langse’ lasnaad, die in combinatie met de onafgewerkte lasnaden aan scharnieren en ophangpunten, een ruwe, onafgewerkte, industriële indruk geeft.

Aluminium is veel gemakkelijker bewerkbaar dan staal, waardoor we zichtbare
lasnaden, lasspatten en oneffenheden vermijden.

De afwerkingsgraad van een aluminium tuin- of draaipoort evenaart die van een houten. Een aluminium poort wordt namelijk ook opgebouwd met een monoblocksysteem. Hierdoor is de planchettevulling in de buitenkader gemakkelijk te bewerken. Daarom schuren we aluminium poorten op en polijsten we ze tot ze er net zo afgewerkt uitzien als een houten tuinpoort. Bijkomend voordeel van een aluminium tuinpoort of tuinhek is dat aluminium niet barst of splintert, maar een mooi consistent geheel blijft vormen.

AFWERKING-POORT-IN-ALUMINIUM-200x200-1-Tuinpoorten en tuinhekken: Aluminium, hout of staal?
Afwerking aluminium tuinpoort
MONOBLOCK-SYSTEEM-WANDDIKTE-5-MM-ALUMINIUM-POORT-200x200-1-Tuinpoorten en tuinhekken: Aluminium, hout of staal?
Monoblock aluminium tuinpoort

Aluminium: de favoriet van uw tuinpoort!

Als u een sterke metalen tuinpoort wilt, kiest u best voor staal. Dat is intrinsiek het meest krachtige materiaal voor uw tuinhek of tuinpoort.

Een houten tuinpoort haalt zijn sterkte uit de pen- en gatverbinding. Maar aangezien daarop steeds meer speling komt, is het quasi onvermijdelijk dat een houten tuinpoort mettertijd begint te slepen en af te zakken.

Een stalen draai- of tuinpoort is erg solide, omdat het geheel in kokerprofiel volledig is afgelast en dus een grote stijfheid vertoont. Moderne tuinpoorten worden opgebouwd uit een kokerprofiel met een wanddikte van 2 mm, wat ervoor zorgt dat de lassing van de verbinding 2 mm diep is.

Aluminium is sowieso sterker dan hout, maar intrinsiek iets minder sterk dan staal. Toch wordt ook een aluminium tuin- of schuifpoort als een volledig poortgeheel heel sterk in elkaar gelast. Onze gelaste aluminium tuinpoorten bestaan uit kaderprofielen met een wanddikte van 5 mm, of 2,5 maal zo dik als een stalen poort. Deze wanddikte zorgt ervoor dat het materiaal zeker zo sterk is dan staal. Bijkomend voordeel is dat de volbad dieptelassing op de verstekken gebeurt op tweemaal een wanddikte van 5 mm in plaats van 2.5 mm bij staal. Dat maakt dat de verbindingslassen tweemaal zo diep zijn gelast dan bij een stalen tuinpoort.

Scharnieren en sloten voor tuinhek en schuifpoort.

Alle kwalitatieve tuinpoorten beschikken over scharnieren, regelbouten en sloten/krukken in roestvrij staal.

Bij een houten tuinpoort schroeft men stalen scharnieren met schroeven in het hout, of worden vaak nog bouten los door de poort naar buiten toe bevestigd.

Bij een stalen tuinpoort worden uit een platte lat meestal rechte scharnierstukjes geslepen, die op de kader worden gelast, inclusief zichtbare lasnaden. Scharnierplaten met een dikte van 5 mm dik last men op een kaderprofiel met een wanddikte van 2 mm. Stevig werk, maar zeker niet steeds esthetisch afgewerkt.

Zoals gezegd vormt aluminium een erg gemakkelijk bewerkbaar materiaal voor
tuinhekken en -poorten, schuifpoorten en draaipoorten. Een absolute aanrader
wanneer u voor een metalen tuinpoort kiest. Scharnieren op paal giet men in massief aluminium en smelt men achteraf in op de steunpaal waar de overgang netjes wordt opgeschuurd en afgerond. Op de poortvleugel smelt men een massieve geplooide en afgeronde scharnierplaat van 14 mm dik in op een kaderprofieldikte van 5 mm. Deze combinatie geeft niet enkel een erg mooi esthetisch geheel, maar bezorgt uw aluminium poort eveneens een oersterk scharniergeheel.

SLOT-EN-KRUK-IN-ROESTVRIJ-STAAL-200x200-1-Tuinpoorten en tuinhekken: Aluminium, hout of staal?
Inox slot en kruk op aluminium tuinpoort
schroefDET-200x200-1-Tuinpoorten en tuinhekken: Aluminium, hout of staal?
Massief inox scharnier op aluminium tuinpoort

Let op het gewicht van uw tuinpoort!

Kiest u voor een houten of metalen tuinpoort? Die keuze is niet enkel belangrijk voor een vlot en gemakkelijk gebruik, maar evenzeer om de ophangpuntscharnieren tegen de woning en de steunpalen in de grond niet teveel te belasten.

Hoeveel weegt een tuinpoort?

Het gewicht van een tuinpoort varieert, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Voor een tuinpoort van 3 meter breed op een hoogte van 1.5 meter mag je respectievelijk rekenen op een gewicht van:
  • ongeveer 230 kg (staal)
  • ongeveer 155 kg (hout)
  • ongeveer 85 kg (aluminium poort)

Het spreekt dus voor zich dat een stevige en sterke aluminium tuin-of schuifpoort minder belasting geeft op muurscharnieren, steunpalen, sluitwerk en bevestigingen. Minder belasting betekent ook minder slijtage en een beduidend langere levensduur van uw tuinpoort en/of tuinhek.

Het oog wil ook wat: esthetische tuinhekken / tuinpoorten!

Tuinpoorten worden dikwijls gelakt in een kleur die mooi past bij het bestaande buitenschrijnwerk, de gevel of omgevingsparameters.

Het nut van een laklaag bij hout en staal

Bij zowel houten als stalen tuinpoorten dient de laklaag als bescherming van het materiaal tegen weersinvloeden. Bij een houten tuinpoort dient de laklaag om aantasting (rotting) tegen te gaan. Daarom dient uw houten tuinpoort jaarlijks te worden geschilderd/gebeitst of geolied om de kwaliteit te behouden.

Ook voor een stalen tuinpoort dient de verflaag om het metaal te beschermen tegen natuurinvloeden (roest). Bij een stalen tuinpoort, zoals bijv. bij een draaipoort, zien we regelmatig roestvorming rond lasnaden en/of ontwateringsgaten waar de laklaag niet altijd aanwezig is. Bovendien zijn ook de binnenzijde van de kokerprofielen van een stalen tuinpoort onderhevig aan roest, gezien daar noch galvanisatie, noch verflaag aanwezig zijn. Daarom zien we ook meestal roestwatervlekken onder een stalen tuinpoort.

Aluminium lakken we voor de schoonheid

Aluminium kan gemakkelijk tientallen jaren de extreemste weersomstandigheden weerstaan zonder te degenereren. Voorbeelden hiervan zijn bijv. vliegtuigen of het Atomium in Brussel.

Lakking van onze aluminium poorten of schuifpoorten gebeurt daarom vooral uit esthetische overwegingen. Zij worden door hun hoge afwerkingsgraad meestal gelakt met een zelfreinigende, vuilafstotende, krasvrije structuurlak. Die wordt gemoffeld (poederlak ingebakken) en bevat teflon vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat de laklaag tweemaal zo dik is als een gewone lak en net als een tefalpan ‘antihecht’ eigenschappen bezit. Dankzij de hardheid van de teflonvezels is deze lak ook uitgesproken krasbestendiger dan een gewone lak.

LASNAAD-STALEN-POORT-200x200-1-Tuinpoorten en tuinhekken: Aluminium, hout of staal?
Zichtbare lasnoppen stalen tuinpoort
landelijke poort in aluminium
Gelakt aluminium is vooral mooi
SCHARNIER-TUINPOORT-IN-ALUMINIUM-200x200-1-Tuinpoorten en tuinhekken: Aluminium, hout of staal?
Massief scharnier geheel op aluminium tuinpoort

Een tuinpoort staat nooit alleen!

Of het nu een metalen tuinpoort betreft – in staal of aluminium – of om een houten tuinpoort gaat, ze staat nooit alleen. Steunpalen en de omheining worden respectievelijk vastgeschroefd tegen de muur en de andere steunpaal. Er komt een bel tegen de tuin- of schuifpoort of een huisnummer op de brievenbuspaal. Allemaal bevestigingen, die inwerken op uw afgewerkte en gelakte tuinpoort.

Wanneer u schroefgaten boort in een stalen tuinpoort, onderbreekt u de galvanisatie voorbehandeling van het staal waardoor het wordt  blootgesteld aan de omgeving en binnen de kortste keren begint te oxideren. Roestplekken vormen zich rond de schroeven, boorgaten worden aangetast en verliezen mettertijd hun stevigheid.

Hetzelfde geldt ook voor een houten tuinpoort. Geboorde gaten of ingedraaide schroeven stellen kopshout bloot aan regen, weer en wind. Regen infiltreert het kopshout en verzwakt op termijn het hout wat tot rotting leidt.

Conclusie

Wenst u een stijlvolle, klassieke of een strakke, moderne tuinpoort, schuifpoort, draaipoort of tuinhek? Met een mooi afgewerkte, onderhoudsvrije aluminium poort zit u elke dag goed, onbeperkt in tijd!

Voeg je koptekst hier toe

Deel dit bericht