...

Poorten in alle RAL-kleuren

nieuws

RAL is een Duits coderingssysteem om kleuren van verf, lak en andere coatings te definiëren. RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen, en vertaald naar het Nederlands geeft dit de Rijkscommissie voor Leveringsvoorwaarden.

Het RAL-kleuren systeem is ontwikkeld in 1927 en bevatte zo’n 40 kleuren. Ondertussen bestaat de lijst uit meer dan 200 kleuren, elk met hun eigen naam en nummer zodat deze door iedereen kunnen gebruikt worden. Zo kunnen in de bouw en decoratie allerlei producten op elkaar afgestemd worden om een mooi, stijlvol geheel te vormen.

RAL 9010 Zuiver Wit

RAL 8019 Grijsbruin

Een RAL kleurenwaaier

De RAL-kleurenkaart of de RAL-kleurenwaaier

Net als in de verfwinkels hanteren we bij Hortipoort de RAL-kleurenkaart of de RAL-kleurenwaaier om in samenspraak met de klant de perfecte kleur te vinden voor hun tuinpoort.

Ongeveer 50 jaar geleden zagen we het effect van de eerste ‘gemoffelde’ ramen en deuren in wit (RAL 9010) en bruin (RAL 8019). Moffeling of poedercoating is een proces waarbij het aluminium bedekt wordt met een poeder dat daarna gebakken wordt. Zo zie je achteraf alleen nog de kleur van de poedercoating en niet meer van het aluminium.

Daarna kwamen er heel wat modekleuren bij, met de opkomst van veranda’s en ramen en deuren in verschillende kleuren. Vanaf de jaren 80 werden de witte en bruine kleuren voorzichtig vervangen door groen (RAL 6009).

In de jaren 90 kwam er de bordeauxkleur bij (RAL 3004), maar ook het blauw (RAL 5003). Allemaal uitgesproken RAL-kleuren, meestal in half blinkende lak of gloss.

Vanaf de eeuwwisseling is er een tendens in het aluminium schrijnwerk naar grondtoon kleuren. Deze kleuren zijn minder uitgesproken en gaan op in de architectuur en de omgeving.

RAL 6009 Dennengroen

RAL 3004 Purperrood

RAL 5003 Saffierblauw

Veel gebruikte kleuren

Momenteel echter zijn dit veel gebruikte kleuren voor het buitenschrijnwerk en bijgevolg ook voor de tuinpoorten:

RAL 7013 Bruingrijs

RAL 7012 Bazaltgrijs

RAL 7000 Pelsgrijs

RAL 7001 Zilvergrijs

RAL 7030 Steengrijs

RAL 7024 Grafietgrijs

RAL 5008 Grijsblauw

RAL 1019 Grijsbeige

RAL 7016 Antracietgrijs

RAL 7021 Zwartgrijs

RAL 7039 Kwartsgrijs

RAL 8014 Sepiabruin

RAL 7016 Antracietgrijs

RAL 7021 Zwartgrijs

RAL 9006 Blank aluminium

RAL 9007 Grijs aluminium

Meerdere kleuren kunnen bovendien ook in een metallic versie aangekocht worden. Deze vind je terug in de RAL Design kleurenwaaier: die bevat duizenden tinten in verschillende afwerkingen, zoals metallic, mat en zijdeglans.

We proberen hierboven de RAL-kleuren zo correct mogelijk weer te geven, maar weet wel dat elk beeldscherm de kleuren net iets anders weergeeft! Gebruik dus steeds een échte RAL-kleurenwaaier om er zeker van te zijn dat u de juiste kleur hebt uitgekozen.

Het voordeel van de RAL-kleuren begint enigszins te verminderen, nu we een trend zien naar op maat gemaakt kleuren voor een speciaal project of voor een profielen leverancier. Zo is er de kleur City of Antwerp, speciaal ontwikkeld voor het lakken van stadsmeubilair, die ook veel wordt gebruikt voor het lakken van poorten en buitenschrijnwerk. Dit is dus geen standaard RAL-kleur en daardoor is het iets moeilijker om verf te laten bijmaken om bijvoorbeeld een aangrenzend muurtje te schilderen.

Draaipoort in aluminium

Tuinpoort: zwart RAL-kleur 9005

De laatste jaren krijgen we terug strakkere en contrasterende poorten, gelakt in een meer of mindere mate van de RAL-kleur zwart. Exponenten hiervan zijn het Gitzwart, Signaalzwart (met een iets bruinere achtergrond of Grafietzwart (een zachter zwart met een licht grijze spikkeling.

Hiermee worden strakke, moderne tuinpoorten gecrëeerd.

RAL 9005 Gitzwart

RAL 9004 Signaalzwart

RAL 9011 Grafietzwart

Hortipoort lakt poorten in alle RAL-kleuren

Meer nog, onze poorten worden steeds gelakt in de zelfreinigende, vuilafstotende en krasbestendige structuurlak met een dikte van 120 micron in plaats van de standaard 80 micron.
De poederlak wordt steeds aangebracht na het chemisch voorbehandelingsproces (etsen of chromateren) waarbij het oppervlak van het aluminium wordt gereinigd en de poriën worden opengezet.

Bij het produceren van ramen en deuren worden de profielen op lengtes gelakt en achteraf in verstek gezaagd en in elkaar geperst.
Bij Hortipoort worden alle poortvleugels en kaders eerst volledig in elkaar gelast en gepolijst. Daarna wordt de volledige geassembleerde poort gelakt!
Hierdoor zijn ook alle verstekken en hoeken tot in de kleinste hoekjes netjes afgewerkt en beschermd.

Zo is uw Hortipoort helemaal perfect. Nu alleen nog de juiste RAL-kleur kiezen!

Deel dit bericht

Wij zijn momenteel in bouwverlof tot 5 augustus

Offerteaanvragen via de website worden zeker beantwoord, voor dienst na verkoop kan u een mailtje sturen naar: service@hortipoort.be